9 kwietnia 2024 roku, odbył się wykład na temat odżywiania się, który miał miejsce w auli naszej szkoły. Wykład ten był prowadzony przez specjalistę ds. żywienia, dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK, która przedstawiła nam szereg istotnych informacji dotyczących znaczenia wartości odżywczych uzyskiwanych z mięsa dla naszego organizmu.
W trakcie wykładu omówiono wiele ważnych aspektów związanych z prawidłowym odżywianiem. Jednym z głównych tematów było znaczenie zrównoważonej diety, zawierającej odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak żelazo, białko, kwasy omega3 oraz witaminę B12. Pani profesor Zając szczegółowo omówiła rolę każdego z tych składników w utrzymaniu zdrowia oraz konieczność ich odpowiedniego dostarczania
w codziennej diecie.
Podczas wykładu nie ograniczono się jedynie do teorii, ale również odbył się panel dyskusyjny uczniów, podczas którego przedstawiono argumenty zarówno za, jak i przeciw diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Pani profesor Marzena Zając w swoim wykładzie uwzględniła także manipulacje i przekłamania w promowaniu diet wegańskich
i wegetariańskich. Wskazała, że często zwolennicy tego stylu życia powołują się na aspekty moralne pokazując najpierw urocze zdjęcia zwierząt a chwilę potem te same istoty całe we krwi. Profesor nakreśliła również problem wiarygodności danych nawet w źródłach naukowych.
Ponadto, poruszono kwestie związane z negatywnym wpływem złego zbilansowania diety, a profesor Zając wskazuje na niedobory, które mogą występować u osób niewłaściwie bilansujących zasoby diety bez mięsa, jednocześnie nie zniechęcając do spróbowania diety wegetariańskiej, bądź wegańskiej
Podsumowując, wykład profesor Marzeny Zając był niezwykle pouczający i otworzył nasze oczy na wiele istotnych kwestii związanych z odżywianiem. Przekazane informacje o znaczeniu wartości odżywczych mięsa dla organizmu, zrównoważonej diecie oraz manipulacjach w promocji diet wegańskich i wegetariańskich stanowiły interesujący punkt wykładu. Panel dyskusyjny oraz omówienie negatywnego wpływu złego zbilansowania diety dodatkowo wzbogaciły naszą wiedzę na temat odżywiania. Dzięki wykładowi profesor Zając, zdaliśmy sobie sprawę z ważności odpowiedniego dostarczania składników odżywczych, bez względu na wybrany przez nas sposób żywienia.
Amelia Sojka i Aleksander Ossowski,
klasa 1 F